La Fira de l’Avellana de la Selva clou amb èxit la seva 23a edició

Entre cinc i sis mil visitants han participat a la 23a edició de la Fira de l’Avellana de la Selva, que es va celebrar a Brunyola durant els dies 6, 7 i 8 d’octubre. Des de divendres, la plaça de la localitat s’ha omplert de gom a gom: espectacles infantils, sopars populars, tallers gastronòmics, visites IMG_2242guiades al castell, concursos, exposicions i tota mena d’activitats adreçades a tots els públics.

Entre les activitats, cal destacar la Marxa Popular Solidària de l’Avellana, que fou organitzada pel Consell Esportiu La Selva i per l’Ajuntament de Brunyola i Sant Martí Sapresa. Enguany, els beneficis es van destinar a l’associació Aprenem (per a la inclusió de les persones amb trastorns de l’espectre autista). D’altra banda, es va celebrar la ja clàssica Avellana Jove, que novament va aplegar centenars de joves durant la nit de dissabte, en l’onzena edició d’aquest festival organitzat per l’Associació de Joves de Brunyola i Sant Martí Sapresa. Com a les altres edicions, es va poder gaudir d’actuacions musicals per part de formacions de capçalera, com són Miquel del Roig i L’Hora de Joglar.

Tampoc van faltar els firaires, més d’una vintena en total, que constitueixen la pedra angular i fundacional de la Fira de l’Avellana. Productors de Brunyola i Sant Martí Sapresa van poder oferir els seus propis productes, juntament amb altres parades d’artesania de tota mena. A més, gràcies a la col·laboració dels restaurants del municipi, els visitants van poder degustar els plats més exquisits deIMG_2219 la cuina tradicional i innovadora, basada en l’ingredient estrella del cap de setmana: l’avellana. Així mateix, es van organitzar activitats relacionades amb la tradició pagesa local, com els concursos d’esclovellar avellanes, el de collir avellanes a mà i el de la cursa de sacs.

La implicació creixent dels veïns i veïnes del municipi, de les entitats i de les empreses locals ha possibilitat que, després de vint-i-sis edicions, la Fira de l’Avellana de la Selva s’hagi anat consolidant com un esdeveniment cultural de referència per a tot Catalunya. Prova d’això és la creixent afluència de visitants i participants a les activitats, d’artesans que volen posar el seu estand a la fira, i del reconeixement públic per part dels mitjans de comunicació i de les institucions del país. D’aquesta manera, a part d’una diada festiva, la Fira de l’Avellana ha esdevingut una oportunitat per donar a conèixer l’entorn natural i el patrimoni cultural de Brunyola i Sant Martí Sapresa, dinamitzar la promoció econòmica del municipi i, sobretot, posar en valor el cultiu de l’avellana, com a símbol d’una tradició que es projecta cap al futur.