El Poble

LLOCS D’INTERÈS

Llocs d’interés a Brunyola i Sant Martí Sapresa

  • Per veure el full informatiu feu clic aquí.
Ermita de la Mare de Déu de Serrallonga

Esglèsia parroquial de Sant Martí Sapresa

Documentada des del 1019 i totalment renovada a partir del s.XVIII. A l’agregat de Sant Martí Sapresa.

Confessió: Catòlica
Adreça: Sant Martí Sapresa
Horari: Diumenge a les 10.15h
Mossèn Josep M. Castellà Marcet

Església de Sant Fruitós de Brunyola

Església de Sant Fruitós de Brunyola

Documentada des del 1098, no preserva quasi res de l’edifici primitiu a causa de les destruccions produïdes pel terratrèmol de 1427. L’edifici actual, de planta rectangular, data de la reconstrucció del segle XVI i té diverses reformes i afegits. La façana és senzilla, amb porta adovellada, ull de bou i campanar d’espadanya doble amb final barroquitzat. Situada dins del clos del castell, utilitza una de les torres cantoneres rodones de la fortificació com a campanar. La porta preserva la ferramenta ornamental primitiva, de tradició romànica.

Confessió: Catòlica
Adreça: Pl. del Castell, s/n
Horari: Diumenge a les 9h
Mossèn Esteve Sureda Villar

Ermita de Sant Romà

Ermita de Sant Romà

Temple romànic d’una sola nau, porxo i campanar d’espadanya. Es troba a la Ctra. de Brunyola a Sant Dalmai, 2,5 km un trencant a mà esquerra.

Adreça: Ctra. de Brunyola a Sant Dalmai

Ermita de la Mare de Déu de Serrallonga

Ermita de la Mare de Déu de Serrallonga

Esmentada des del 1657. Prop del mas Serrallonga.

Castell de Brunyola

Castell de Brunyola

La primera notícia del castell la trobem al 1106, com a possessió de Ramon Berenguer III. L’afectaren els terratrèmols de 1425-28 i les diverses guerres que se succeïren.

Es troba dins del petit poble de Brunyola. Actualment només podem veure tres torres de les quatre que hi havia, una de les quals ha estat reaprofitada com a campanar de l’església, i en el lloc de la desapareguda hi trobem el cementiri.

El castell conserva sencera la façana nord, amb un portal adovellat, finestrals gòtics i, més o menys fragmentades, les altres tres façanes. Les dependències internes han estat utilitzades recentment com a edifici de l’Ajuntament.

Adreça: Ctra. de Brunyola a Sant Dalmai

Safrareig Sant Martí

Antic safareig municipal de Sant Martí Sapresa

Safareig públic construït als anys 50 i que formava part als seus inicis de la xarxa municipal d’abastament d’aigua al nucli de Sant Martí. De titularitat municipal, inclòs en el Catàleg de béns municipal pel seu valor històric i patrimonial. Fins fa poc, era utilitzat pels veïns, i des d’aquí un reconeixement a qui sempre n’ha realitzat el manteniment: el Sr. Ramon Iglesias, veí de Cala Tona. A la seva part inferior té una font pública d’aigua de xarxa.

La Font Boixa

La Font Boixa

Font estacional a la riera de Sant Martí pròxima a Mas Parés. Al costat de la font hi trobem una resclosa i més avall seguint el curs de la riera encara s’observen les restes d’un antic molí.

La Font Boixa